Verenigingshuizen

Veel Leden zijn niet alleen op de verenigingsavonden met mede-Luxanen verbonden, maar pakken zelfs thuis de verenigingscultuur door en wonen in één van onze verenigingshuizen!

Huize Mattis

Een geschenk van God, Allesomvattend, hoe je de naam ook maar interpreteren wil. Het staat bekend als het Prinsessenhuis liggende aan een straat met een hellingspercentage van vele procenten.

Het huis bevindt zich tussen Herbenusstraat 67 en 71, op een afstand van 0.69 km van de sociëteit Pharos en met minstens 69 inwonende organismen, groot en klein. Een herberg van vele tegenstellingen; Koffie en Thee, Man en Vrouw, Bier en Wijn, maar toch altijd in balans. Het huis kent vele tradities zoals het jaarlijkse afvaluitje en het bijbehorende flexibele schoonmaakrooster, de welbekende multiroom huisfeesten, een eigen Coffee Club met een sublieme koffieservice in de ochtend. Als kers op de taart organiseert onze eigen MattisVakanCie jaarlijks een onvergetelijke HuisVakantie.

Ons zonovergoten dakterras compenseert ruim voor het gebrek aan woonkamer, waarmee we een zeer betrokken huis zijn dat met elkaar en bij elkaar eet en geniet van elkaars gezelschap. Een rustig maar chaotisch huis, een huis vol met actieve, enthousiaste en betrokken mensen om het studentenleven voor elkaar en andere net een stukje leuker te maken.

Kom langs, druk op de bel en er zal open gedaan worden (ookal kan het soms lang duren), als u ’s ochtends langskomt heeft u grote kans op een lekker kopje koffie!

Het leven is goed op Huize Mattis.

Huize Battenberg

Huize Battenberg is de bakermat van Lux ad Mosam in de Bogaardenstraat. Uiteindelijk gebeurt het allemaal op nummer 34 en niet zoals velen denken op 43. U kunt ons kennen van borrels te pas en te onpas; het altijd voorzienende thuisstadion; uitvalsbasis tijdens carnaval en de nooit verdwijnende berg vaat en afval.

Battenberg is het huis waar men ten alle tijden welkom is, maar men enkel en alleen binnenkomt als men de onbekende wachtwoorden weet. De sleutel tot de 34 gaat echter veel verder dan een paar wachtwoorden, het is een interne motivatie bij degene die aanklopt dat hij/zij kan rekenen op een deur die wel wordt open gedaan. Wat daarachter wacht is een onuitputtelijke bron van goede koffie, uitgebreide maaltijden, gezelschap, vrindschap en niet geheel onbelangrijk: kleine pieuwsjes. Dit omdat al het goede dat het leven te bieden heeft pas tot bloei kan komen wanneer het gedeeld kan worden.

Puur ter vermaeck hebben wij voor u ook nog een prijsvraag uitgeschreven. De vraag luidt als volgt: Hoeveel bierdoppen zitten er per 05/10/2020 in onze bierdoppenvaas? U kunt uw antwoord deponeren bij de voor u dichtstbijzijnde bewoner.

Huize Battenberg, door de jaren onveranderd onverantwoord.

Studenten Rustoord ‘de Eminente Eend’

Studenten Rustoord (S.R.O.) de Eminente Eend, een huis dat sinds haar grondvesting een toevluchtsoord biedt aan maar liefst elf prominente Luxanen plus een steeds groter wordende collectie van premium eenden plastic. Laat u echter niet misleiden door de naam ‘rustoord’.

Wanneer u de eer krijgt mee te eten met het selecte gezelschap in dit huis, dan komt u hoogstwaarschijnlijk terecht in een uiterst chaotische en gehorige situatie, waarin betekenisloze oerkreten u om de oren vliegen, waarin eenden en woerden wel is krijsend door de kamer heen dansen en waarin op maximaal volume onnavolgbare gesprekken worden gevoerd over het reilen en zeilen in huis, de stad en de wereld. ‘Betreft het dan een huis voor zwakzinnigen?’ zult u nu denken. Wel, tussen de muren van S.R.O. vindt een experimenteel begeleid-wonen project plaats.

Er is niets mis met de geestelijke gesteldheid van de deelnemers, maar ze hebben wel allemaal zo hun eigenaardigheden en levensambities. De diverse Eminente Eendjes houden elkaar echter in het gareel, ze creëren een ruimte waarin iedereen zichzelf kan zijn, maar waarin ze ook richting en structuur vinden. Hiermee voorkomen zij dat ze werkelijk van pad raken en hun omgeving tot last zijn. Tijdens de talloze koffiemomentjes, sporadische feestjes en de genoemde maaltijden komen ze bij elkaar om eindeloos te reflecteren en evalueren. Deze momenten zijn dan ook louter therapeutisch van aard.

Ik zou zeggen: beleef dit mee! Kom eens langs en drink of eet wat mee, Leer een waerdige jetser en connaisseur te worden van goudgelehopsmoothies, of blijf slapen wanneer u tijdens een borrel op Pharos een glaasje te veel op hebt u hoeft enkel maar een trap op te rollen en u bent daar! Zijne eminentie zal u hartelijk welkom heten.

Huize B’vo

Huize B’vo is bij uitstek de plek voor allen die zich graag laven aan het goede dat deze aardbol te bieden heeft: wijn, vega bitterballen, bierkoelkast en legendarische huisfeesten in onze tuin met zwembad, barbecue en Merlot-in-wording. Moeten wij hier nog verder over uitweiden? Wij menen van niet. Al gij frituurminnende schepsels, gij vinofielen, gij badgasten en meer, meld u op B’vo-straat 91A02!

Huize Margarine

Een rijtjeshuis in de prachtige wijk Wittevrouwenveld. In Huize Margarine is er de mogelijkheid om in de tuin als boter wegsmelten doordat de tuin de hele dag zon heeft. Op de palletbank kan er worden genoten van de zon, de vlinders en van een ijsje uit onze met ijs-gevulde vriezer. De bewoners van Margarine staan altijd klaar voor een praatje, je moet ze wel net thuis treffen, dus inloop is tussen 21:00 uur en 9:00 uur. Bovendien heeft Huize Margarine een magisch verlanglijstje waar gasten al hun wensen mogen opschrijven en wellicht dat ze uitkomen. Heeft u zin in ijs, heeft u een prangende wens of wilt u graag bijkleuren? Dan bent u van harte welkom op Merovigenstraat 45!

Musa Gaudia

Als u op een dag zwetend en buiten adem mag arriveren op de bovenste verdieping bovenop de berg zult u beloond worden met een prachtig uitzicht en een bruisende oase van kleuren en chaos. Waar de kleur geel niet alleen op de muren prijkt, maar ook in ons dagelijks leven schijnt met de helderheid van een zonnige dag. Hier wonen wij, drie trotse Luxanen, Amicae zo u wil, vergezeld door de blijste banaan die u ooit heeft mogen ontmoeten: Bernard.

Onze woonkamer, met haar comfortabele banken en zachte kussens, is een toevluchtsoord waar we kunnen ontspannen na dagen en nachten vol babbeltjes, borreltjes, burgeren en besturen. Hier delen we verhalen, snacks en misschien zelfs een paar schietjes limoncello – want waarom ook niet?

Wees welkom op Musa Gaudia waar wij met enthousiasme navigeren door de chaos van het studenten-, en stiekem al een beetje, burgerleven met een goeie dosis humor en een vleugje sarcasme.